cours / présentation

Biodiversity and agronomy - Introduction

The biodiversity plays a key role in the development and the upholding of the agrarian practices all over the world. This biodiversity is related to the grown species and varieties, but also to the ecosystems where those farmings are established, starting with the soil. The recent evolution of those...

Date de création :

16.02.2015

Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Anglais
Type : cours / présentation
Niveau : enseignement supérieur
Durée d'exécution : 4 minutes
Contenu : vidéo
Document : video/mp4
Poids : 283.68 Mo
Droits d'auteur : libre de droits, gratuit
Droits réservés à l'éditeur et aux auteurs. Licence Creative Commons : Paternité, Pas d'utilisation commerciale, Pas de modification.

Description de la ressource

Résumé

The biodiversity plays a key role in the development and the upholding of the agrarian practices all over the world. This biodiversity is related to the grown species and varieties, but also to the ecosystems where those farmings are established, starting with the soil. The recent evolution of those practices shows a considerable decrease of the structure and of the functioning of this biodiversity. In the short and medium terms, this is a threat for the food production capacities. In order to ensure a sustainable agriculture, Etienne Hainzelin points out the necessity to develop agrarian practices, which are more intense from an ecological point of view.

"Domaine(s)" et indice(s) Dewey

  • Biodiversité. Environnement, protection, conservation (577.1)
  • Agronomie (630)

Domaine(s)

  • Ecosystèmes et biodiversité
  • Ecologie - Ecosystèmes
  • Agronomie, agriculture, élevage

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Fournisseur(s) de contenus : Université Paris I Panthéon-Sorbonne

Édition

  • UVED

Diffusion

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Canal-U - accédez au site internet

Document(s) annexe(s)

Fiche technique

Identifiant de la fiche : 20406
Identifiant OAI-PMH : oai:canal-u.fr:20406
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : Canal-U

Voir aussi

Canal-U
Canal-U
12.12.2014
Description : With Etienne Hainzelin and Eric Blanchart, we will discover the third biotic boundary: the soils. They give several data regarding their important biodiversity, and they relate this biodiversity with the good functioning of the agroecosystems.
  • agriculture
  • biodiversity
  • soil
  • microorganism
Canal-U
Canal-U
06.11.2017
Description : Frédéric Jiguet, professor at the National Museum of Natural History, is interested in this video (10'00) to the decline of specialist species in Europe, especially birds. This decline, linked to climate change and land-use changes, is associated with a rearrangement of communities that benefits ...
  • biodiversity