cours / présentation

Food systems and nutrition : Influencing consumers´ food behaviours

Melissa Vargas (Expert on nutrition guidelines and standards/project coordinator, FAO), talks you about what aspects shape consumers food related behaviours and what interventions and approaches have been used to influence such behaviours for positive outcomes on diets and nutrition.

She c...

Date de création :

02.11.2022

Auteur(s) :

Vargas Melissa

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Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Français
Type : cours / présentation
Temps d'apprentissage : 0
Niveau : licence
Durée d'exécution : 0
Langues : Français
Contenu : vidéo, son, texte
Public(s) cible(s) : enseignant, apprenant
Document : Document HTML
Droits d'auteur : pas libre de droits, gratuit
Licence Creative Commons : Attribution, Pas d'utilisation commerciale, Partage dans les mêmes conditions

Description de la ressource

Résumé

Melissa Vargas (Expert on nutrition guidelines and standards/project coordinator, FAO), talks you about what aspects shape consumers food related behaviours and what interventions and approaches have been used to influence such behaviours for positive outcomes on diets and nutrition.

She comes back on a comprehensive picture of all factors that influence food related behaviours and insists on the fact that simple information dissemination can not tackle all of these levels and factors. More and more, researchers and practitioners are acknowledging the complexity of consumer behaviour. However, in many occasions, this acknowledgement is not adequately translated into consumer research, interventions and evaluations.

Some approaches have shown positive results and some others that seem promising but require more research. Among them, financial measures, taxes systems, nudging strategies, or measures ranging from information dissemination and communication campaigns with the aim to raise awareness, and also  examples of positive influencers.

Melissa also notes that significant challenges remain, that impair large-scale and maintainable gains from consumer activism, including common shortcomings of collective action.

  • Granularité : grain
  • Structure : collection

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Créateur(s) de la métadonnée : UVED

Diffusion

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Fiche technique

Identifiant de la fiche : oai:uved.fr:3878.food-systems-and-nutrition-influencing-consumers-food-behaviours
Identifiant OAI-PMH : oai:uved.fr:3878.food-systems-and-nutrition-influencing-consumers-food-behaviours
Version : v1
Statut de la fiche : final
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : UVED

Voir aussi

UVED
UVED
02.11.2022
Description :

Melissa Vargas (Experte en directives et normes nutritionnelles/coordinatrice de projet, FAO), parle des aspects qui façonnent les comportements alimentaires des consommateurs et des interventions et approches qui ont été utilisées pour influencer ces comportements et obtenir des résultats positifs ...

  • nutrition
  • alimentation durable
  • comportements individuels
  • consommateurs
  • santé
  • éducation
  • sensibilisation
UVED
UVED
21.11.2022
Description :

Dans cette collection, nous nous intéresserons aux trois principales composantes du système alimentaire :
a) les consommateurs/mangeurs,
b) les environnements alimentaires et
c) la production et l'approvisionnement,
en voyant comment ils interagissent et s'influencent mutuellement. Cette unité traite ...

  • nutrition
  • alimentation durable
  • consommateurs
  • comportements individuels
  • éducation à la santé
  • agroécologie