cours / présentation

Systems approaches to the food environment Law on food labelling and advertising: the Chilean experience

Dra. Lorena Rodríguez Osiac (Professor, Public Health Institute, University of Chile) presents the experience implemented in Chile : she describes the set of strategies that have been implemented to tackle obesity, ranging from community interventions measures and care programs for peop...

Date de création :

03.11.2022

Auteur(s) :

Rodríguez Osiac Lorena

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Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Français
Type : cours / présentation
Temps d'apprentissage : 0
Niveau : licence
Durée d'exécution : 0
Langues : Français
Contenu : vidéo, son, texte
Public(s) cible(s) : enseignant, apprenant
Document : Document HTML
Droits d'auteur : pas libre de droits, gratuit
Licence Creative Commons : Attribution, Pas d'utilisation commerciale, Partage dans les mêmes conditions

Description de la ressource

Résumé

Dra. Lorena Rodríguez Osiac (Professor, Public Health Institute, University of Chile) presents the experience implemented in Chile : she describes the set of strategies that have been implemented to tackle obesity, ranging from community interventions measures and care programs for people with obesity to structural measures such as taxes on sugary drinks and the law. 

The main goals were: protect the children, promote food informed selection, and decrease exposure and consumption of foods with high critical nutrients. The actions in order to achieve these goals are multiple : front of package warning label, prohibition of unhealthy food sales at schools, and ban of food marketing directed to children under 14 years old. All of these points are related to cut-off values for sodium, saturated fatty acids, sugars and energy content of foods.

The presentation shows the different steps followed within this experience and the progressive process. It also mentions the complexity of such actions : duration, political and rules implications, technical issues… Dra Rodriguez concludes with positive message, showing the concrete changes that have occurred.

  • Granularité : grain
  • Structure : collection

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Créateur(s) de la métadonnée : UVED

Diffusion

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Fiche technique

Identifiant de la fiche : oai:uved.fr:3882.systems-approaches-to-the-food-environment-law-on-food-labelling-and-advertising-the-chilean-experience
Identifiant OAI-PMH : oai:uved.fr:3882.systems-approaches-to-the-food-environment-law-on-food-labelling-and-advertising-the-chilean-experience
Version : v1
Statut de la fiche : final
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : UVED

Voir aussi

UVED
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03.11.2022
Description :

Dr. Lorena Rodríguez Osiac (Professeur, Institut de santé publique, Université du Chili) présente l'expérience mise en œuvre au Chili : elle décrit l'ensemble des stratégies qui ont été mises en œuvre pour lutter contre l'obésité, allant de mesures d'interventions communautaires et de programmes de ...

  • santé
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • alimentation
  • droit
  • marketing
  • protection des usagers
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26.09.2022
Description :

Le Dr Nancy Aburto, directrice adjointe de la Division de l'alimentation et de la nutrition (FAO), souligne le lien étroit entre une bonne nutrition et la santé, mais précise qu'il existe une idée fausse selon laquelle la nutrition est exclusivement une question de santé.

Outre une bonne santé et ...

  • alimentation durable
  • nutrition
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • santé
  • consommateurs