cours / présentation

The role of urban and periurban agriculture in promoting sustainable food systems

Guido Santini (Programme Coordinator, FAO) develops a presentation on the role of urban and periurban agriculture in promoting sustainable food systems in urban areas :  overview of the challenges that cities are facing in recent times; how urban agriculture can play a role in reinforcing fo...

Date de création :

04.11.2022

Auteur(s) :

Santini Guido

Accéder à la ressource :

Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Français
Type : cours / présentation
Temps d'apprentissage : 0
Niveau : licence
Durée d'exécution : 0
Langues : Français
Contenu : vidéo, son, texte
Public(s) cible(s) : enseignant, apprenant
Document : Document HTML
Droits d'auteur : pas libre de droits, gratuit
Licence Creative Commons : Attribution, Pas d'utilisation commerciale, Partage dans les mêmes conditions

Description de la ressource

Résumé

Guido Santini (Programme Coordinator, FAO) develops a presentation on the role of urban and periurban agriculture in promoting sustainable food systems in urban areas :  overview of the challenges that cities are facing in recent times; how urban agriculture can play a role in reinforcing food systems and building resiliency.

Current and rapid urbanization impacts food security and national resources, but also diets, through increased consumption of highly processed food and animal proteins food.

Guido Santini demonstrates why it is crucial to promote Green Cities, integrating aspects of Food Security and Nutrition, resilience, economic development, environmental sustainability, and social inclusion; and why urban and periurban agriculture can be a driver to promote more sustainable cities, as well as nutrition education. He shows also the role that urban and periurban agriculture play for employment, livelihoods and households economy, and in environmental issues.

Despite all these advantages, a number of challenges remain to get them fully recognised and promoted:  urban agriculture should be part of an urban and territorial planning and linked to other food system dimensions.

  • Granularité : grain
  • Structure : collection

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Créateur(s) de la métadonnée : UVED

Diffusion

Cette ressource vous est proposée par :UVED - accédez au site internetUVED - accédez au site internet

Fiche technique

Identifiant de la fiche : oai:uved.fr:3888.the-role-of-urban-and-periurban-agriculture-in-promoting-sustainable-food-systems
Identifiant OAI-PMH : oai:uved.fr:3888.the-role-of-urban-and-periurban-agriculture-in-promoting-sustainable-food-systems
Version : v1
Statut de la fiche : final
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : UVED

Voir aussi

UVED
UVED
22.11.2022
Description :

Dans cette collection, l'accent est mis sur la manière de produire cette offre alimentaire de manière durable (sans compromettre les impacts sociaux, économiques et environnementaux) et de mieux répondre aux besoins d'une alimentation saine. Comment pouvons-nous nourrir et alimenter une population ...

  • nutrition
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • alimentation durable
  • agrobiodiversité
  • santé
  • agriculture urbaine
  • sécurité alimentaire
  • villes
  • consommateurs
  • comportements individuels
  • production alimentaire
  • approvisionnement alimentaire
UVED
UVED
21.11.2022
Description :

In this unit, the focus is on how to produce this food supply in a sustainable way (without undermining social, economic and environmental impacts) and to better respond to the needs for healthy diets. How can we feed and nourish a growing global population, amidst globalization and increasing u ...

  • nutrition
  • alimentation durable
  • agrobiodiversité
  • santé
  • agriculture urbaine
  • sécurité alimentaire
  • villes
  • consommateurs
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • comportements individuels
  • production alimentaire
  • approvisionnement alimentaire