cours / présentation

Nutrition-sensitive investment in agriculture and food systems - Budget analysis guidance note

Patrizia Fracassi (Senior Nutrition and Food System Officer, FAO) presents FAO’s work on Budget Analysis for nutrition sensitive investments in agri-food systems: why having developed a specific methodology and how to use this methodology.

She then provides one example that illustrates why...

Date de création :

07.11.2022

Auteur(s) :

Fracassi Patrizia

Accéder à la ressource :

Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Français
Type : cours / présentation
Temps d'apprentissage : 0
Niveau : licence
Durée d'exécution : 0
Langues : Français
Contenu : vidéo, son, texte
Public(s) cible(s) : enseignant, apprenant
Document : Document HTML
Droits d'auteur : pas libre de droits, gratuit
Licence Creative Commons : Attribution, Pas d'utilisation commerciale, Partage dans les mêmes conditions

Description de la ressource

Résumé

Patrizia Fracassi (Senior Nutrition and Food System Officer, FAO) presents FAO’s work on Budget Analysis for nutrition sensitive investments in agri-food systems: why having developed a specific methodology and how to use this methodology.

She then provides one example that illustrates why it is important to assess each investment and identify potential benefits and risks for the achievement of nutrition, environment and socio economic impacts.

Unfortunately, in most countries, there’s no alignment between programmes in the national plans and investments in national budgets.

The Guidance Note developed is based on the experience from the SUN Movement countries with a specific focus on nutrition sensitive investments in agri-food systems.

There are three principles underlying a budget analysis for nutrition. 1) a multi-stakeholder and multi-sectoral approach ; 2) define a realistic scope; 3) time the finance data reporting to two critical moments: i. For planning with decision makers to ensure inclusion; ii.  For advocacy with Parliamentarians to ensure approval.

Besides this, it is important to pay attention to the “potential harm” to nutrition, either directly or indirectly. This is done with the application of the Environmental and Social Safeguard Standards. For example: how the intensive production of avocado, which is considered a superfood, can potentially harm the local producers and communities?

  • Granularité : grain
  • Structure : collection

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Créateur(s) de la métadonnée : UVED

Diffusion

Cette ressource vous est proposée par :UVED - accédez au site internetUVED - accédez au site internet

Fiche technique

Identifiant de la fiche : oai:uved.fr:3896.nutrition-sensitive-investment-in-agriculture-and-food-systems-budget-analysis-guidance-note
Identifiant OAI-PMH : oai:uved.fr:3896.nutrition-sensitive-investment-in-agriculture-and-food-systems-budget-analysis-guidance-note
Version : v1
Statut de la fiche : final
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : UVED

Voir aussi

UVED
UVED
10.11.2022
Description :

Patrizia Fracassi (Senior Nutrition and Food System Officer, FAO) présente le travail de la FAO sur l'analyse budgétaire pour les investissements sensibles à la nutrition dans les systèmes agro-alimentaires : pourquoi avoir développé une méthodologie spécifique et comment utiliser cette méthodologie. ...

  • nutrition
  • investissement
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • méthodologie
  • étude d'impact
  • alimentation durable
  • sécurité alimentaire
  • agroalimentaire
UVED
UVED
21.11.2022
Description :

Au cours des deux derniers siècles, la technologie a réduit le risque toujours présent de famine, permettant au monde de se nourrir malgré une croissance démographique exponentielle. Toutefois, cette réalisation a eu un coût qui rend le système alimentaire actuel non durable. Nous ne pouvons pas ...

  • nutrition
  • alimentation durable
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • sécurité alimentaire