cours / présentation

From data to impact – Tools for gathering information and taking decisions. A word from the experts.

Interview with Maria Antonia Guillermo-Tuazon (Nutrition and Food Systems Officer, FAO) and Corné van Dooren (World Wildlife Fund Netherlands).

It is explained why indicators of dietary consumption and food diversity are used to monitor and evaluate the effects of interventions rather than...

Date de création :

10.11.2022

Auteur(s) :

Guillermo-Tuazon Maria Antonia, Van Dooren Corné

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Présentation

Informations pratiques

Langue du document : Français
Type : cours / présentation
Temps d'apprentissage : 0
Niveau : licence
Durée d'exécution : 0
Langues : Français
Contenu : vidéo, son, texte
Public(s) cible(s) : enseignant, apprenant
Document : Document HTML
Droits d'auteur : pas libre de droits, gratuit
Licence Creative Commons : Attribution, Pas d'utilisation commerciale, Partage dans les mêmes conditions

Description de la ressource

Résumé

Interview with Maria Antonia Guillermo-Tuazon (Nutrition and Food Systems Officer, FAO) and Corné van Dooren (World Wildlife Fund Netherlands).

It is explained why indicators of dietary consumption and food diversity are used to monitor and evaluate the effects of interventions rather than stunting or wasting rates: interventions will have an impact on food consumption before the nutritional impact. Dietary indicators can also provide early warning signs of impending malnutrition in various forms.

Secondly, possibilities offered by new technologies to improve the collection and analysis of dietary data are mentioned, in particular by means of tablets or smartphones, or via telephone interviews; the possible modalities are diverse.

A question is raised about new dietary assessment tools in relation to systemic issues: dietary data, in combination with other indicators or variables, can shed light on the causes of unhealthy diets when looking at the different components of the food system.

The use of tools (advantages, disadvantages) for linear programming in the cost of the diet is also reviewed. These tools can be intelligently complemented by: adding additional rules; looking for synergies between health and sustainability; developing a theory of change.

Experiences show how far it is possible to go to make changes towards a more sustainable diet acceptable to consumers.

Pricing policies, including fiscal policies, can be effective in supporting these changes.

  • Granularité : grain
  • Structure : collection

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Créateur(s) de la métadonnée : UVED

Diffusion

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Fiche technique

Identifiant de la fiche : oai:uved.fr:3899.from-data-to-impact-tools-for-gathering-information-and-taking-decisions-a-word-from-the-experts
Identifiant OAI-PMH : oai:uved.fr:3899.from-data-to-impact-tools-for-gathering-information-and-taking-decisions-a-word-from-the-experts
Version : v1
Statut de la fiche : final
Schéma de la métadonnée : oai:uved:Cemagref-Marine-Protected-Areas
Entrepôt d'origine : UVED

Voir aussi

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  • nutrition
  • politique alimentaire et nutritionnelle
  • alimentation durable
  • comportements individuels
  • consommateurs
  • santé